Comisia Europeana a adoptat noul Instrument International de Achizitii – un instrument de promovare a accesului liber la pietele de achizitii publice din intreaga lume. 

Noul instrument are drept scop descurajarea discriminarea firmelor din UE pe pietele de achizitii publice ale unor tari terte.

In timp ce UE este o economie deschisa, multi dintre principalii parteneri comerciali ai UE aplica practici restrictive care discrimineaza intreprinderile din UE.

Acest act legislativ va permite instituirea unui nou instrument de politica comerciala care urmareste sa asigure ca intreprinderile din UE au acces si conditii de concurenta echitabile pe pietele de achizitii publice din tari terte, sporind astfel oportunitatile de afaceri pentru aceste intreprinderi. In momentul de fata, pietele de achizitii publice reprezinta intre 15% si 20% din PIB-ul mondial.

Pietele de achizitii inchise submineaza concurenta si transparenta, cresc costurile de bunuri publice si servicii pentru contribuabili si cresc, de asemenea, riscul de coruptie. Deschiderea pietelor din afara UE pentru intreprinderile europene ar conduce la economii publice, creand o situatie win-win pentru locuri de munca si crestere economica in UE si in tara licitatiei in cauza.

Cecilia Malmström, comisarul european pentru comert, a declarat: “Cred cu tarie ca un sistem comercial international deschis trebuie sa includa achizitii publice Deschiderea este buna pentru mediul de afaceri, buna pentru consumatori, si conduce la o utilizare eficienta a banilor contribuabililor, de asemenea, ajuta in lupta impotriva coruptiei. Aceasta noua propunere ne va oferi mijloacele pentru a arata ca ne-am angajat sa deschidem pietelor de achizitii publice la nivel global. “

Elżbieta Bieńkowska, comisarul european pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, a spus:. “Achizitiile publice din intreaga lume reprezinta o piata uriasa. Vrem intreprinderile din UE sa fie in masura sa aiba acces la aceasta piata in afara UE la fel de companii din afara UE sunt in masura sa beneficieze de piata noastra. Ceea ce facem astazi va deschide usile pentru afacerile noastre si a le permite sa concureze pe picior de egalitate. “

Noul instrument permite Comisiei sa se initieze anchete publice in cazurile de presupusa discriminare a companiilor din UE pe pietele de achizitii. 

In cazul in care o astfel de investigatie ar gasi restrictii discriminatorii vis-à-vis de bunuri din UE, servicii si / sau furnizori, Comisia va invita tara in cauza sa se consulte cu privire la deschiderea pietei sale de achizitii publice. Aceste consultari pot avea loc, de asemenea, sub forma de negocieri privind un acord international. In ultima instanta, Comisia ar putea, dupa consultarea cu statele membre ale UE, se aplica noul instrument. Acest lucru inseamna ca ofertele constand in bunuri si servicii din tara in cauza ar fi, in comparatie cu alte oferte, considerate ca oferind un pret mai mare decat cel pe care le-au prezentat, astfel oferind bunurilor si serviciilor tarilor europene si “non-tinta” avantaj competitiv. Pentru a evita aplicarea acestui instrument, tarile terte trebuie doar sa inceteze astfel de practici discriminatorii.

Angajamentele existente ale UE – inclusiv in Acordul OMC privind achizitiile publice (AAP) si acordurile comerciale bilaterale – raman neafectate de aceasta initiativa. 

Pietele UE de achizitii publice sunt deschise pentru furnizorii straini si din ce in ce transparent: Tenders Electronic Daily (TED) baza de date a Comisiei care acopera oportunitati de achizitii publice in UE este acum, de asemenea, echipata cu un instrument gratuit de traducere, indepartand constrangerile de limba.

Masurile IPI se aplica numai operatorilor economici, bunurilor si serviciilor din tari terte care nu au incheiat un acord international cu UE privind achizitiile publice sau al caror acord nu acopera angajamente de deschidere a pietelor privind astfel de bunuri sau servicii si nu se aplica tarilor cel mai putin dezvoltate care beneficiaza de regimul „Totul în afara de arme”.

Context

Companiile din UE sunt de multe ori obiectul unei discriminari atunci cand vanzarea produselor si serviciilor lor la institutiile publice din alte tari. Aceste restrictii afecteaza sectoare competitive ale UE, cum ar fi constructii, transport public, dispozitivele medicale, generarea de energie electrica si produse farmaceutice. Doar un sfert din piata anuala de achizitii din lume este deschisa concurentei internationale.

In 2016, Comisia a publicat o propunere modificata de regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind accesul bunurilor si al serviciilor din tari terte pe piata interna a achizitiilor publice a Uniunii si procedurile de sprijinire a negocierilor referitoare la accesul bunurilor si al serviciilor din Uniune pe pietele achizitiilor publice din tari terte. O propunere anterioara adoptata in 2012 nu a primit sprijinul majoritatii calificate necesare în cadrul Consiliului.

Consiliul a aprobat mandatul sau de negociere la 2 iunie 2021 si a ajuns la un compromis politic cu Parlamentul European la 14 martie 2022.

Sursa: Comisia Europeana

Mai multe articole pe tema achizitiilor publice

gasiti pe: licitatie-publica.ro/blog

Logo licitatie-publica.ro, include culorile rosu, albastru si alb.