Agentia Nationala pentru Achizitii Publice a lansat “ Ghidul achizitiilor publice”, disponibil pe pagina de internet dedicata  www.achizitiipublice.gov.ro o aplicatie online care ofera acces la informatii actualizate, in functie de modificarile legislative aparute, tuturor celor implicati in realizarea de achizitii publice in Romania.

ANAP 

Aplicatia ar trebui sa inlocuiasca suprareglementarea de nivelul legislatiei tertiare.

Aplicatia contine o serie de instrumente operationale care au fost dezvoltate cu scopul de a ajuta utilizatorii sa depasesca anumite aspecte problematice adesea intalnite de acestia in practica, dupa cum urmeaza:

  • metode de identificare si prioritizare a nevoilor/necesitatilor autoritatilor contractante,

  • metode de cercetare a pietei de profil – in functie de obiectul achizitiei,

  • metode de consultare a actorilor din piata respectiva,

  • metode de realizare a unor analize comparative pentru beneficiile aduse de fiecare optiune sau de identificare a elementelor care afecteaza ciclul de viata al obiectului achizitiei, in vederea identificarii factorilor ce vor sta la baza aplicarii criteriului de atribuire costul cel mai scazut.

“ Ghidul achizitiilor publice” prezinta autoritatilor contractante si achizitorilor toate etapele desfasurarii unei proceduri de achizitie publica, inclusiv indrumare specifica pentru procedura deschisa. De asemenea, aplicatia ofera spre consultare modele pentru etapa de planificare a achizitiei, precum si documentatii standard pentru achizitia de servicii de consultanta.

Agentia Nationala pentru Achizitii Publice va continua dezvoltarea aplicatiei online prin inserarea unor elemente de noutate, precum, realizarea unui forum colaborativ cu link catre serviciul de asistenta existent sau dezvoltarea unui modul interactiv dedicat noii legislatii a achizitiilor publice.

Mai mult, continutul ghidului online va fi completat cu alte instrumente operationale, precum: documentatii standard pentru achizitia de bunuri si executia de lucrari sau noi modele pentru fiecare din etapele unei proceduri de achizitie publica, tinând cont, bineinteles, de recomandarile primite din partea utilizatorilor.

Noul ghid online isi propune  o schimbare semnificativa in practica actuala, prin furnizarea unor informatii practice necesare autoritatilor contractante pentru ca, dincolo de asigurarea conformitatii cu prevederile legale, acestea sa inteleaga in profunzime si sa implementeze principiile generale ale achizitiilor publice consacrate in directive.

Prin intermediul acestui nou instrument, institutia noastra urmareste sa-si indeplineasca unul dintre obiectivele sale principale, acela de intarire a capacitatii autoritatilor contractante de a implementa corect legislatia in domeniul achizitiilor publice. Mai mult, consider ca aplicatia “ Ghidul achizitiilor publice” va contribui la imbunatatirea intregului sistem de achizitii publice din România” a precizat presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, Bogdan Puscas.

Sursa: ANAP

Articole pe teme similare:

Mai multe informatii pe tema achizitiilor publice

gasiti pe: blogul nostru

Logo licitatie-publica.ro, include culorile rosu, albastru si alb.