Reforma legislatiei privind achizitiile publice va face sa fie si mai usor pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) sa participe la licitatiile publice.

 Noi oportunitati pentru IMM-uri in achizitiile publice

Principalele imbunatatiri in temeiul noilor norme ale UE privind achizitiile publice sunt:

  • – Autoritatile contractante vor fi incurajate sa imparta contractele in loturi, ceea ce face licitatii mai accesibile pentru IMM-uri,

  • – Cifra de afaceri necesara pentru a participa la o procedura de licitatie va fi limitata, permitand mai multor IMM-uri si start-up-uri sa participe,

  • – Cerintele in ceea ce priveste documentele necesare pentru procedurile de achizitii publice vor fi reduse considerabil.

Reforma va introduce urmatoarele schimbari majore:

1. Intreprinderile mici, cu o capacitate financiara limitata pot licita pentru contracte

In trecut, ofertantii mai mici au fost adesea exclusi de la procedurile de achizitii publice, deoarece autoritatile contractante au cerut cifre ridicate privind cifra de afaceri anuala. Acest lucru s-a intamplat chiar si in cazul contractelor de valoare scazuta. In viitor, cifra de afaceri anuala necesara ar trebui, in mod normal, sa nu fie mai mare decat dublul valorii contractului. Autoritatile contractante vor fi obligate sa accepte participarea tuturor ofertantilor cu statut financiar adecvat pentru contract, aceasta masura va ajuta IMM-urile.

2. Contractele de atribuire in portiuni mici (loturi)

Contractele mari pot fi adesea impartite in parti mai mici, ceea ce permite participarea companiilor mai mici. Autoritatile contractante sunt incurajate sa imparta contracte mai mari in loturi. In cazul in care decid sa nu imparta contracte in loturi, acestea vor trebui sa explice de ce.

3. Reducerea poverii administrative: Documentul european de achizitii unic (DEAU)

Documentul european de achizitii unic (DEAU) este un formular de tip declaratie pe proprie raspundere de inlocuire a diferitelor formulare, folosite in trecut de catre tarile UE pentru a dovedi ca un ofertant indeplineste criteriile de excludere si de selectie (de exemplu, a platit impozitele si are capacitatea financiara). Dovezile vor trebui sa fie furnizate doar de catre castigatorii licitatiilor. Cu toate acestea, chiar si aceasta obligatie ar putea fi eliminate in viitor, odata ce solutiile de e-achizitii publice vor fi conectate de registrele centrale/repositories cu dovezile in sine/ reale. DEAU ar actiona ca un “pasaport de afaceri” pentru companiile care depun oferte pentru licitatii oriunde in UE. Pentru a genera un e-DEAU, Comisia Europeana a dezvoltat un serviciu online gratuit.

4. Imbunatatirea accesului IMM-urilor la contractele de aparare si securitate

Comisia lucreaza si la imbunatatirea accesului IMM-urilor la contractele de aparare si de securitate (acordate in temeiul directivei de Aparare 2009/81 / CE).

Context: Potentialul IMM-urilor pentru locuri de munca, crestere si inovare

IMM-urile au un mare potential de a crea locuri de munca si inovare. In prezent, IMM-urile castiga 45% din valoarea totala a contractelor peste pragurile UE in mod direct, in calitate de asociati in calitate de subcontractanti. Luand in considerare importanta IMM-urilor in economie, cu toate acestea, cota lor de achizitii publice ar trebui sa fie de 58%. Atunci cand este vorba de achizitii publice sub pragul directivelor UE, IMM-urile preformeaza in functie de importanta lor economica.

analiza mai detaliata a accesului IMM-urilor la achizitiile publice pot fi gasite in cadrul analizei Accesul IMM-urilor la pietele de achizitii publice in UE

 Sursa: Comisia Europeana

Te-ar putea interesa si:

Contracte pentru IMM-uri

indiferent de marimea firmei

Filtrate corespunzator si Transmise Zilnic, pe Email-ul dvs.

Logo licitatie-publica.ro, include culorile rosu, albastru si alb.