Dialogul competitiv este o procedura noua, introdusa si reglementata de Legea 98/2016. Este vorba de modul de realizare a achizitiilor publice, procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica si de organizare a concursurilor de solutii, instrumentele si tehnicile specifice care pot fi utilizate pentru atribuirea contractelor de achizitie publica, dar si aspecte specifice privind executarea contractelor de achizitie publica.

Dialogul Competitiv

In masura in care autoritatile publice vor publica anunturi de selectie, prin Dialog competitiv, le gasiti la noi, Creati Aici un Cont Gratuit!, veti avea acces la peste 3500 de surse publice in care sunt publicate procedurile de achizitie publica din Romania.

Procedurile de atribuire reglementate de lege se aplica in cazul atribuirii contractelor de achizitie publica/acordurilor – cadru a caror valoare estimata, fara TVA, depaseste praguri valorice regasite in art. 7 alin. (1), in functie de categoria in care se incadreaza achizitia publica in cauza. Gasiti la link-ul urmator: Pragurile valorice in achizitii publice.

Procedura Dialog Competitiv a este reglementata de Art. 86 – 94 din Legea 98/2016.

Cand se utilizeaza dialogul competitiv?

La dezvoltarea si achizitia unui produs/serviciu/lucrari care sa satisfaca necesitatile autoritatii contractante.

Cum se initiaza ?

Prin publicarea in SEAP a unui Anunt de Participare

Autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura de negociere competitiva sau procedura de dialog competitiv pentru achizitia de lucrari, produse sau servicii in cazul in care, in urma unei proceduri de licitatie deschisa sau de licitatie restransa, au fost depuse numai oferte neconforme sau inacceptabile.

Cine poate participa?

Orice operator economic are dreptul de a depune o solicitare de participare in urma publicarii unui anunt de participare, urmand ca numai candidatii care indeplinesc criteriile de calificare si selectie stabilite de autoritatea contractanta sa aiba dreptul de a participa la etapa de dialog, iar candidatii ramasi la sfarsitul etapei de dialog au dreptul de a depune oferte finale.

Operatorul economic are obligatia de a transmite solicitarea de participare, inclusiv DUAE, la adresa si pana la data si ora-limita de depunere a acestora. Detalii despre formularul DUAE, gasiti Aici!

Cand este folosit dialogul competitiv?

Daca:

  • necesitatile autoritatii contractante nu pot fi asigurate fara adaptarea solutiilor disponibile in mod rapid pe piata;

  • lucrarile, produsele sau serviciile includ solutii de proiectare sau solutii inovatoare;

  • contractul nu poate fi atribuit fara negocieri prealabile din cauza unor circumstante specifice legate de natura ori complexitatea sa sau de structura juridica si financiara ori din cauza riscurilor legate de acestea;

  • specificatiile tehnice nu pot fi definite cu suficienta precizie de catre autoritatea contractanta prin trimitere la un standard, o evaluare tehnica europeana, o specificatie tehnica comuna sau o referinta tehnica.

Cum se desfasoara?

In 3 etape:

  • etapa depunerii solicitarilor de participare si a selectarii candidatilor, prin aplicarea criteriilor de calificare si selectie;

  • etapa dialogului cu candidatii selectati, in vederea identificarii solutiei/solutiilor apte sa raspunda necesitatilor autoritatii contractante si pe baza careia/carora se vor depune ofertele finale;

  • etapa depunerii ofertelor finale de catre candidatii ramasi in urma etapei de dialog si a evaluarii acestora, prin aplicarea criteriului de atribuire si a factorilor de evaluare.

Numarul minim de candidati indicat in anuntul de participare trebuie sa fie suficient pentru a asigura o concurenta reala si, in orice situatie, nu poate fi mai mic de trei.

Autoritatea contractanta negociaza cu ofertantii ofertele initiale si toate ofertele ulterioare depuse de acestia, cu exceptia ofertelor finale, in vederea imbunatatirii continutului acestora.

Etapa a doua a procedurii de dialog competitiv consta in organizarea de intalniri cu fiecare candidat selectat, pe parcursul carora se deruleaza un dialog cu scopul identificarii solutiilor/optiunilor referitoare la aspectele tehnice, financiare, problemele legate de cadrul juridic si orice alte elemente ale contractului de achizitie publica/acordului-cadru care urmeaza sa fie atribuit.

Dupa ce a finalizat etapa a doua, comisia de evaluare are obligatia de a elabora un raport intermediar. Raportul prevazut se introduce in SEAP, semnat cu semnatura electronica extinsa. Detalii despre semnatura electronica si documente criptate Aici.

Daca nu sunteti inca inscrisi in SEAP, va punem la dispozitie un Ghid Inregistrare in SEAP, iar dupa inregistrare veti avea cu siguranta nevoie sa stiti cum puteti participa la licitatii pe SEAP, Ghid SEAP – Informatii de baza pentru incepatori.

Autoritatea contractanta are obligatia de a comunica ofertantilor rezultatul etapei a doua si urma finalizarii etapei,  transmite simultan tuturor candidatilor o invitatie de participare la etapa a treia a procedurii de atribuire.

In cazul in care etapa a doua a procedurii de dialog competitiv nu se poate finaliza prin identificarea unei solutii viabile, autoritatea contractanta are dreptul de a anula procedura de atribuire (art. 212 alin. (1) lit. a).).

Ultima etapa se deruleaza numai cu participantii ramasi in competitie dupa finalizarea rundei succesive organizate anterior.

La sfarsitul fiecarei intalniri de dialog, comisia de evaluare are obligatia consemnarii aspectelor discutate si convenite intr-un proces-verbal de sedinta.

Etapa a treia a procedurii de atribuire se poate desfasura si prin intermediul SEAP, printr-o modalitate securizata, accesibila doar ofertantilor ramasi in competitie in urma derularii etapei a doua, sau prin intermediul unei camere de date puse la dispozitie de autoritatea contractanta sau de furnizorul de servicii de achizitie implicat in procedura de atribuire.

In cadrul etapei a treia a dialogului competitiv, ofertantul/ofertantii trebuie sa depuna oferta/oferte pe baza solutiei/solutiilor identificate in cursul etapei anterioare, pana la data si oralimita specificate in invitatia de participare.

Autoritatea contractanta are dreptul de a desfasura dialogul in runde succesive, cu scopul de a reduce numarul de solutii care urmeaza sa fie discutate in etapa dialogului.

Dupa ce a declarat incheiata etapa dialogului si a informat in acest sens candidatii ramasi in competitie, autoritatea contractanta ii invita pe fiecare dintre acestia sa depuna ofertele finale pe baza solutiei sau solutiilor prezentate si specificate in cursul dialogului.

Autoritatea contractanta are dreptul de a solicita clarificari, precizari si imbunatatiri ale ofertelor finale.

La solicitarea autoritatii contractante se pot desfasura negocieri cu ofertantul a carui oferta finala a fost desemnata ca prezentand cel mai bun raport calitate-pret in urma aplicarii factorilor de evaluare stabiliti de autoritatea contractanta. Negocierile ar avea ca obiect confirmarea angajamentelor financiare sau a altor termeni sau conditii incluse in oferta in vederea stabilirii clauzelor contractului, cu conditia ca aceste negocieri sa nu conduca la modificari substantiale ale aspectelor esentiale ale ofertei sau ale achizitiei publice, inclusiv ale necesitatilor si cerintelor stabilite prin anuntul de participare sau documentul descriptiv ( art. 90 alin. (1)), si sa nu riste sa denatureze concurenta sau sa conduca la discriminare.

Criteriul de atribuire  (art. 187 alin. (3) lit. c) si d)).

  • cel mai bun raport calitate-pret sau

  • cel mai bun raport calitate-cost

 Autoritatea contractanta desfasoara etapa dialogului cu fiecare candidat selectat in parte, in scopul identificarii si definirii celor mai bune mijloace pentru satisfacerea necesitatilor sale.

Reguli publicitate si transparenta Legea 99/2016

Printr-un anunt privind existenta unui sistem de calificare, in conformitate cu prevederile art. 153, in cazul in care contractul sectorial este atribuit prin licitatie restransa sau negociere competitiva, ori in cadrul unui dialog competitiv sau al unui parteneriat pentru inovare;

Publicarea / Transmiterea anuntului pentru Dialogul competitiv

Perioada cuprinsa intre data transmiterii anuntului de participare spre publicare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si data-limita de depunere a solicitarilor de participare este de cel putin 30 de zile.

Utilizarea exclusiva a mijloacelor electronice:

Autoritatile contractante au obligatia de a aplica procedura de licitatie deschisa, licitatie restransa, si procedura simplificata într-o singura etapa prin mijloace electronice, situatie in care numai operatorii economici inregistrati in SEAP pot depune oferta. Autoritatea contractanta desfasoara:

  • ONLINE – LD, LR si PS intr-o singura etapa;

  • OFFLINE – NC, DC, PPI.

Alte Procedurile de atribuire

Resurse pentru articol: Legea 98/2016 privind achizitiile publice si ANAP

Doriti sa aflati cand apar anunuri de dialog competitiv? Inregistrati-va Acum, Gratuit! si vi le trimitem pe email.

Acces Dialoguri Competitive

cea mai complexa baza de date

Licitatii Filtrate corespunzator si Transmise Zilnic, pe Email-ul dvs. 

Logo licitatie-publica.ro, include culorile rosu, albastru si alb.