Procedura simplificata este reglementata de Legea 98/2016. Este vorba de modul de realizare a achizitiilor publice, procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica si de organizare a concursurilor de solutii, instrumentele si tehnicile specifice care pot fi utilizate pentru atribuirea contractelor de achizitie publica, dar si aspecte specifice privind executarea contractelor de achizitie publica.

Procedura Simplificata

In masura in care autoritatile publice vor publica anunturi de achizitii publice, prin Procedura simplificata, le gasiti la noi, inclusiv Actualizari si Clarificari survenite ulterior publicarii, Creati Aici un Cont Gratuit!, veti avea acces la peste 3.500 de surse publice in care sunt publicate procedurile de achizitie publica din Romania.

Procedurile de atribuire se aplica in cazul atribuirii contractelor de achizitie publica/acordurilor - cadru a caror valoare estimata, fara TVA, depaseste praguri valorice regasite in art. 7 alin. (1), in functie de categoria in care se incadreaza achizitia publica in cauza.

  • Lucrari: 25 013 925 lei;

  • Produse si servicii: 678 748 lei (se aplica si autoritatilor locale pentru o abordare unitara);

  • Produse și servicii AC regionale/locale: 1 042 363 lei

  • Servicii sociale si alte servicii specifice: 3 636 150 lei.

Mai multe informatii despre pragurile valorice, gasiti la link-ul urmator: Pragurile valorice in achizitii publice.

In sectorul "achizitiilor publice clasice", autoritatile contractante atribuie contractele de achizitie publica/acordurile-cadru si organizeaza concursurile de solutii care privesc achizitii publice a caror valoare estimata este mai mica decat pragurile precizate mai sus prin aplicarea unei proceduri simplificate, cu respectarea principiilor prevazute la art. 2 alin. (2) din Legea nr. 98/2016.

Exceptie fac autoritatile contractante care atribuie contracte de achizitie publica/acordurile-cadru si organizeaza concursurile de solutii care privesc achizitii publice ce au ca obiect servicii sociale si alte servicii specifice, acestea organizand propriile proceduri simplificate de atribuire, cu respectarea principiilor.

In sectorul "utilitatilor", entitatile contractante în sensul art. 3 alin. (1) lit. e ) si intreprinderile publice in sensul art. 3 alin. (1) lit. bb) din lege, atribuie contractele cu valoare mai mica decat pragurile sus-mentionate prin aplicarea procedurii simplificate.

Procedura simplificata a este reglementata de Art. 113. din Legea 98/2016.

Cand se utilizeaza Procedura simplificata?

  • In conditiile prevazute la art. 7 alin. (2) din Legea nr. 98 /2016 pentru achizitiile publice;

Autoritatea contractanta atribuie contractele de achizitie publica/acordurile-cadru si organizeaza concursurile de solutii care privesc achizitii publice a caror valoare estimata este mai mica decat pragurile corespunzatoare prevazute la alin. (1) prin aplicarea unei proceduri simplificate, cu respectarea principiilor prevazute la art. 2 alin. (2).

  • In conditiile prevazute la art. 12 alin. (2) din Legea nr. 99/ 2016 pentru contractele sectoriale.

Cine poate participa?

Orice operator economic are dreptul de a depune o solicitare de participare in urma publicarii unui anunt de participare, urmand ca numai candidatii care indeplinesc criteriile de calificare si selectie stabilite de autoritatea contractanta sa aiba dreptul de a depune oferte initiale in etapa ulterioara, pe baza carora autoritatea contractanta va desfasura negocieri in vederea imbunatatirii acestora.

Operatorul economic are obligatia de a transmite solicitarea de participare, inclusiv DUAE, la adresa si pana la data si ora-limita de depunere a acestora. Detalii despre formularul DUAE, gasiti Aici!

Cum se initiaza?

Prin publicarea in SEAP a unui anunt de participare simplificat, insotit de documentatia de atribuire aferenta.

Autoritatea contractanta aplica procedura simplificata prin mijloace electronice, situatie in care numai operatorii economici inregistrati in SEAP pot depune oferta.

Daca nu sunteti inca inregistrati in SEAP, va oferim, gratuit, un Ghid Inregistrare in SEAP

Dupa inregistrarea in SEAP, este bine sa cunoasteti pasii pentru participarea la licitatie - depunerea oferte, de aceea va punem la dispozitie: Ghid SEAP – Informatii de baza pentru incepatori. In ghid, urmariti in special sectiunea: Cum participati la licitatii? - a) Proceduri de licitatii deschise, electronice/online

Cum se desfasoara?

Procedura de licitatie deschisa se desfasoara

  • intr-o singura etapa obligatorie.

  • in mai multe etape care presupun atat selectia candidatilor, cat si negocierea si evaluarea ofertelor. In acest caz nu se utilizeaza mijloacele electronice.

Autoritatea contractanta are obligatia de a raspunde, in mod clar, complet la orice clarificare solicitata, intr-o perioada care nu trebuie sa depaseasca, de regula, doua zile lucratoare de la primirea unei astfel de solicitari ( exceptie art.102). Raspunsul va fi publicat in SEAP, fara a dezvalui identitatea solicitantului.

Operatorul economic are obligatia de a transmite oferta si DUAE in format electronic si numai pana la data si ora – limita de depunere a ofertelor prevazute in anuntul de participare.

In urma finalizarii procedurii simplificate, autoritatea contractanta are obligatia de a publica in SEAP un anunt de atribuire in termen de 15 zile de la data incheierii contractului de achizitie publica/acordului-cadru, precum si orice modificare a contractului/acordului-cadru.

In cazul aplicarii procedurii simplificate, operatorul economic poate sa invoce sustinerea unui/unor tert/terti pentru maximum 50% din cerinta ce a fost stabilita, in conformitate cu alin. (11) lit. c).

Important!!!  In cazul in care exista liste oficiale ale operatorilor economici agreati sau modalitati de certificare sau includere a acestora in astfel de liste, aprobate prin hotarare de guvern pentru anumite domenii, autoritatea contractanta are dreptul de a le utiliza atunci cand aplica procedura simplificata.

Care sunt teremenele limita, pentru anuntul de participare si depunere a ofertelor?

  • cel putin 10 zile, pentru atribuirea unui contract de achizitie publica de servicii sau produse;

  • cel putin 6 zile, pentru atribuirea unui contract de achizitie publica de produse de complexitate redusa;

  • cel putin 15 zile, pentru atribuirea unui contract de achizitie publica de lucrari.

  • in cazul unei situatii de urgenta,  A.C. poate stabili o perioada redusa pentru depunerea ofertelor,

    • nu mai mica de 9 zile de la data transmiterii spre publicare a anuntului de participare la procedura simplificata, in cazul atribuirii unui contract de achizitie publica de servicii sau produse,

    • respectiv de 12 zile, in cazul unui contract de achizitie publica de lucrari.

Care sunt criteriile de calificare si selectie?

Se solicita doar cerinte privind :

  • Motivele de excludere;

  • Capacitatea de exercitare a activitatii profesionale;

  • Experienta similara

Nota: !! Nu se solicita standarde de asigurare a calitatii si standarde de management de mediu

Criteriul de atribuire (art. 187)

  • cel mai bun raport calitate-pret;

  • cel mai bun raport calitate-cost;

  • pretul cel mai scazut;

  • costul cel mai scazut.

In urma finalizarii procedurii simplificate, autoritatea contractanta are obligatia de a publica in SEAP un anunt de atribuire in termen de 15 zile de la data incheierii contractului de achizitie publica/acordului-cadru, precum si orice modificare a contractului/acordului-cadru.

Utilizarea exclusiva a mijloacelor electronice:

Autoritatile contractante au obligatia de a aplica procedura de licitatie deschisa, licitatie restransa, si procedura simplificata într-o singura etapa prin mijloace electronice, situatie in care numai operatorii economici inregistrati in SEAP pot depune oferta. AC desfasoara:

  • ONLINE – LD, LR si PS intr-o singura etapa;

  • OFFLINE – NC, DC, PPI.

Exceptie: Autoritatea contractanta poate, dupa publicarea anuntului de participare, sa nu utilizeze mijloacele electronice pentru derularea procedurii de atribuire atunci cand acest lucru nu este posibil din motive tehnice imputabile operatorului sistemului de achizitie publica (SEAP).

Alte Procedurile de atribuire

Resurse pentru articol: Legea 98/2016 privind achizitiile publice si ANAP

Doriti sa aflati cand apar anunturi de procedura simplificata? Inregistrati-va Acum, Gratuit! si vi le trimitem pe email.

Acces Proceduri Simplificate

cea mai complexa baza de date

Licitatii Filtrate corespunzator si Transmise Zilnic, pe Email-ul dvs. 

Logo licitatie-publica.ro, include culorile rosu, albastru si alb.