Potrivit Institutului National de Statistica, Comparativ cu trimestrul I 2015, Produsul Intern Brut (PIB) in trimestrul II 2015 a inregistrat, in termeni reali  o crestere de 0.1 %.

 

Fata de acelasi trimestru din anul 2014, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,2% pe seria bruta si cu 3,7% pe seria ajustata sezonier;
In semestrul I 2015, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2014, cu 3,7%, pe seria bruta si cu 3,8% pe seria ajustata sezonier.
Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculata  ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul II 2015.
PIB 2000 - 2015

Date in format Excel

Contributia categoriilor de resurse si de utilizari la modificarea Produsului Intern Brut

La cresterea PIB, in semestrul I 2015 fata de semestrul I 2014, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contributii pozitive mai importante având urmatoarele ramuri:

 –    Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,0%), cu o pondere de 17,7% la formarea PIB si al carui volum de activitate s‐a majorat cu 5,6%;

 –    Informatiile si comunicatiile (+0,9%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (7,2%) dar care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (13,8%);

 –    Industria (+0,5%), cu o pondere de 22,0% la formarea PIB si al carei volum de activitate s‐a majorat cu 2,2%;

 –    Impozitele nete pe produs (+0,5%), cu o pondere de 13,6% la formarea PIB si al caror volum de activitate s‐a majorat cu 4,2%.

Categorii de utilizari

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s‐a datorat, in principal:

–   cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s‐a majorat cu 5,4% contribuind cu 3,5% la cresterea PIB;

–     formarii brute de capital fix, cu o contributie de +1,5%, consecinta a cresterii cu 8,1% a volumulului sau.

O contributie negativa la cresterea PIB a avut‐o exportul net (‐1,5%), consecinta a cresterii cu 6,3% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 9,6%. Este de remarcat, insa, soldul usor pozitiv al balantei de plati.

Economia Romaniei a crescut cu 3,7 la sută in primele sase luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Chiar daca avansul este considerabil, este o veste doar pe jumatate buna. Economia nu mai are acelasi ritm de crestere ca in trimestrele anterioare. E adevarat ca in trimestrul al II-lea, PIB-ul a crescut cu 3,2% fata de trimestrul al II-lea din 2014, dar numai cu 0,1 la suta comparativ cu trimestrul I de anul acesta, ceea ce arata ca economia pierde din avant si, de fapt, stagneaza, sunt de parere economistii.

Formula de calcul a PIB este urmatoarea:

PIB= C+G+I+(X-M), unde:

C – consum privat, G – cheltuieli guvernamentale, I – investitiile companiilor in bunuri de capital, X – export, M – import.

PIB-ul include bunurile si serviciile care dispun de piete (sau care ar putea dispune de piete) si produsele care sunt realizate de guvern si institutiile non-profit. Pentru a masura rata de crestere a PIB-ului real, PIB-ul la preturile curente sunt evaluate in preturile anului anterior si modificarile volumului astfel calculate sunt impuse la nivelul unui an de referinta; aceasta se numeste serie in lant. In mod corespunzator, modificarile pretului nu vor mari rata de crestere. PIB-ul real pe cap de locuitor este calculat ca raport al PIB-ului real la populatia medie dintr-un anumit an. Aceste este folosit adesea ca un indicator al bunastarii unei tarii, intrucat este o unitate de masura a venitului mediu net din acea tara. Totusi, nu reprezinta o unitate de masura completa a bunastarii economice. De exemplu, PIB-ul nu include majotatea muncii neplatite din gospodarii. Deasemenea, PIB-ul nu tine cont nici de efectele negative ale activitatii economice, precum degradarea mediului. PIL-ul real pe cap de locuitor se bazeaza pe cifre rotunjite. Discrepantele din tabele dintre totaluri si procente se datoreaza rotunjirilor.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.error: Continut protejat !