Noile directive privind contractele de achizitii publice deschid calea pentru digitalizarea achizitiilor publice. Impactul lor merge dincolo de simpla asimilare a instrumentelor electronice cu digitalizariea care simplifica intregul ciclu de achizitii pentru intreprinderi si achizitori publici.

 Achizitii publice electronice

Dincolo de reducerea poverii administrative, aceasta simplificare va determina, de asemenea, o trasabilitate mai mare a procedurilor de achizitii publice. In general, utilizarea instrumentelor digitale va contribui la o mai mare transparenta a cheltuielilor publice, imbunatatirea accesului la oportunitatile din piata si o mai buna valoare pentru bani.

Tranzitia la achizitiile publice electronice (e-procurement) este de asteptat sa continue pâna in octombrie 2018, când depunerea electronica (e-Submission) va deveni obligatorie pentru toate tipurile de achizitii publice. Câteva exemple de initiative ale Comisiei Europene pentru stimularea absorbtiei si interoperabilitatii solutiilor de e-achizitii publice includ:

1. Documentul european de achizitii unic (DEAU)

Documentul european de achizitii unic (DEAU) este un formular de tip declaratie pe proprie raspundere de inlocuire a diferitelor formulare, folosite in trecut de catre tarile UE pentru a dovedi ca un ofertant indeplineste criteriile de excludere si de selectie (de exemplu, a platit impozitele si are capacitatea financiara). Dovezile vor trebui sa fie furnizate doar de catre castigatorii licitatiilor. Cu toate acestea, chiar si aceasta obligatie ar putea fi eliminate in viitor, odata ce solutiile de e-achizitii publice vor fi conectate de registrele centrale/repositories cu dovezile in sine/ reale. DEAU ar actiona ca un “pasaport de afaceri” pentru companiile care depun oferte pentru licitatii oriunde in UE.

Desi exista si in format pe hârtie,  DEAU, este menit sa fie folosit in mod exclusiv electronic. Exista doua posibilitati de a genera un e-DEAU (DUAE) . In primul rând, Comisia a dezvoltat un serviciu online gratuit. In al doilea rând, un model de schimb de date structurate este disponibil pentru achizitorii publici, furnizorii de solutii de e-achizitii publice sau de orice alta parte interesata in integrarea acestuia in solutiile lor.

Simplificarea procedurilor de licitatie prin introducerea DEAU (DUAE) este unul dintre cele mai importante elemente ale reformei achizitiilor publice, care va intra in vigoare la 18 aprilie in 2016.

2. E-Certis evidentiaza cerintele de certificare in tarile UE

Serviciul online DEAU (DUAE) este de asemenea integrat cu e-Certis, un instrument de cartografiere care ajuta participantii la procedurile de achizitii publice, sa identifice si sa compare diferite certificate solicitate in cadrul procedurilor de achizitii publice in intreaga UE. Acest lucru este esential pentru orice companie europeana care doreste sa participe la o procedura de achizitii publice (de asemenea, la nivel national, in cazul in care toate informatiile relevante sunt disponibile intr-un singur loc) sau un achizitor public care trebuie sa evalueze ofertele primite din diferite tari ale UE. E-Certis ii ajuta sa inteleaga documentele folosite pentru a demonstra indeplinirea criteriilor de excludere sau de selectie, cum ar fi cazierul judiciar si situatia financiara.

3. Catre un ecosistem de achizitii publice electronice integrat la nivel european

Comisia sprijina statele membre in tranzitia lor catre achizitiile publice electronice de la un capat la altul, prin cofinantarea integrarii DEAU (DUAE) si e-Certis in solutiile existente, facilitând schimbul de bune practici, precum si furnizarea de sesiuni de formare adaptate si asistenta in proiectarea strategiilor nationale de achizitii publice electronice.

Cadrul de achizitii publice revizuit faciliteaza, de asemenea, introducerea unor tehnici moderne si simple de achizitii, cum ar fi utilizarea de cataloage electronice (similar cu magazine online private), licitatii electronice si sisteme dinamice de achizitie.

4. Viziune pe termen lung: principiul “doar o singura data”

Viziunea pe termen lung a reformei europene privind achizitiile publice are ca scop crearea unui ecosistem de achizitii publice electronice , care faciliteaza interactiunea fara intreruperi a intreprinderilor cu achizitorilor publici. Principiul “doar o singura data”, este unul dintre principalele idei directoare ale reformei. Ea, sugereaza ca fiecare document va fi furnizat autoritatilor publice doar o singura data, astfel incât acestea sa poata verifica eligibilitatea. Acest lucru permite companiilor sa dedice timpul economisit pe furnizarea de documente pentru afacerea lor de baza. Provocarile includ simularea utilizarii platformelor private sau publice de e-commerce, respectând in acelasi timp, de asemenea, normele legislatiei privind achizitiile publice, precum si cerintele de maxima transparenta si accesul liber la oportunitati de afaceri pentru afaceri de toate dimensiunile si din toate statele membre.

Modificarile de mai sus pun achizitiile publice electronice in centrul reformei achizitiilor publice, generate de noile directive pentru achizitorii publici, intreprinderi si contribuabili.

Sursa: Comisia Europeana

Mai multe informatii despre: DUAE (Document Unic de Achizitie European).

Acces Gratuit

aprox. 3500 de surse de publicare licitatii

Filtrate si Transmise Zilnic, pe Email-ul dvs.

Logo licitatie-publica.ro, include culorile rosu, albastru si alb.