Rate this post

Folosim energie electrica in fiecare zi si este greu comisia europeanasa ne imaginam viata fara ea. Preturile la energia electrica sunt adesea volatile, cu toate acestea si se pot schimba cu peste 10%, intr-o saptamana, ceea ce duce la facturi imprevizibile pentru autoritatile publice.

Pentru producerea si distributia energiei electrice, companiile trebuie de asemenea sa faca investitii costisitoare si vor face acest lucru numai in cazul in care acestea se pot astepta la un profit echitabil. Aceste circumstante prezinta o provocare deosebita pentru cumparatorii publici, cum ar fi universitati, spitale, scoli, sedii de politie si administratii. Ele cumpara energie electrica de multe ori pe cont propriu, nereusind sa profite de economiile de scara care ar putea fi obtinute prin achizitionarea energiei electrice, impreuna cu alte organisme publice. De asemenea, ei trebuie sa contribuie la achizitii mai ecologice, furnizarea mai durabila a energiei si achizitii de energie electrica mai eficiente, in special pentru a gestiona riscul de volatilitate a preturilor ridicate de energie. Dar, in ciuda acestor provocari, exista bune practici si idei cu privire la modul cheltuire mai eficienta a baniilor contribuabililor.

Cresterea gradului de achizitie mai eficienta a energiei electrice si CO2 neutru

Noi oportunitati pentru achizitii publice mai eficiente au fost deschise prin noua legislatie UE in domeniul achizitiilor publice, din aprilie 2016. Aceasta include optiunea de a achizitiona solutii inovatoare, pentru centralizarea achizitiilor, precum si achizitii din alte tari ale UE.

Pentru a permite mai multor achizitori publici sa beneficieze de avantajele unei  unei achizitii comune sau a unor solutii inovatoare de achizitii publice, Comisia Europeana incurajeaza schimbul de bune practici pentru a ajuta tarile la achizitionarea de energie electrica mai rentabila.

Unele tari deja testeaza forme inovatoare de cumparare a energiei electrice cu economii de costuri reale si cu o pondere mai mare de energie electrica ecologica. De exemplu, unii achizitori de energie electrica au facut cereri comune, pentru a permite achizitionarea centralizata a energiei electrice de pe pietele en gros unde preturile pot fi considerabil mai mici in comparatie cu pietele cu amanuntul, prin intermediul carora organismele publice cumpara de obicei electricitate.

Exemple de economii considerabile prin intermediul achizitiilor de energie electrica prin intermediul unor organisme centrale de achizitii (CPBs)

Agregarea cereri este considerata una dintre strategiile cheie care ar putea ajuta autoritatile publice la indepartarea riscului de achizitie la pretul piatei si evitarea cumpararilor in timpul perioadelor cu preturilor de  varf in piata

Toate organizatiile din sectorul public din Regatul Unit au fost rugate sa adopte achizitiile agregate de energie, flexibile si gestionate dpdv al riscului prin cumpararea de energie prin intermediul cadrelor flexibile ale unui Organism Central de Aprovizionare , Crown Commercial Services (CCS).

Reprezentand 75% din necesarul de energie al intregului sector public din Marea Britanie, CSC realizat economii considerabile pentru clienti cu abordarea sa de cumparare mai eficienta. De exemplu, transportul de la Londra a redus BSP (planul de cheltuieli Borough) cu 780 000 £, incepand din anul financiar 2014/15.

Exista mai multe CPBs in Marea Britanie, care ofera o abordare flexibila si risc controlat pentru achizitiile de energie. Aceste organisme angajeaza personalul cu expertiza si abilitati de tranzactionare in domeniul energiei .

Principalele avantaje ale achizitiilor prin CBS includ taxe mai mici, cu furnizorul de energie de gestionare, riscuri reduse   (diferenta dintre previziuni si consumul real de energie), cresterea optiunilor pentru a marirea achizitiilor de pe piata, precum si capacitatea de a cumpara energie en-gros de pe intreaga piata, nu doar la cel mai mic pret pe care un furnizor este dispus sa ofere.

In Slovenia, agregarea cererii si achizitia centralizata sunt utilizate pentru a indeplini obiectivele in cumpararea de energie electrica ecologica.

Au fost realizate economii de peste 21 milioane € de catre Serviciul National de Achizitii (SEN). In Irlanda, in momentul achizitionarii de energie electrica si de gaze naturale pentru serviciul public in 2011, abordarea NPS ajuta, de asemenea, sa asigure aceasta tara indeplineste cerintele obiectivului national din surse regenerabile de energie electrica de 40% pana in 2020.

Implicarea expertilor externi in achizitionarea de energiei electrice

Autoritatile publice pot imbunatati de asemenea, gestionarea riscului, in procurarea energiei electrice cu ajutorul unor experti externi. In acest caz, li se acorda flexibilitatea de a cumpara si vinde energie de pe piata en-gros, ceea ce inseamna cumparare, vanzare, si re-cumparare a unor volume de energie pentru livrare la date diferite, inainte de cumpararea finala. Ei vor fi sfatuiti de catre un al treilea expert parte care ii va alerta atunci este momentul potrivit pentru a cumpara sau de a vinde energia. Acesti consultanti trebuie sa evalueze permanent pietele de energie pentru nevoile specifice ale clientilor lor pentru a reduce facturile la electricitate.

Comisia planifica un dialog pentru a face achizitiile publice de energie electrica mai eficiente

Pentru a face achizitia de energie electrica mai eficienta si mai ecologica, Comisia intentioneaza sa initieze un dialog cu achizitori publici pentru a face schimb de bune practici si pentru a discuta si evalua modele inovatoare de achizitii publice.

Context privind sectorul energiei electrice a UE

Cu investitii considerabile necesare pentru realizarea instalatiilor de productie pe termen lung si a retelelor de distributie, sectorul energiei electrice este dominat de intreprinderi mari. Tendinta principala in sectorul energiei electrice incepand cu anii 1990 este spre liberalizarea cu scopul de a deschide pietele pentru concurenta, prin eliminarea monopolurilor si integrarea pe verticala. Acest lucru va oferi consumatorilor posibilitatea de a alege  furnizorii de servicii. Dar, concurenta poate fi introdusa numai in productie si furnizare de piese din lantul de aprovizionare, in timp ce functiile de transport si de distributie sunt monopoluri naturale.

Energia electrica este tranzactionata in doua piete conexe. Pe piata angro (vanzarea si cumpararea de energie electrica intre marii consumatori, furnizori si generatoare de energie electrica), energia electrica este tranzactionata (cumparata si vanduta), inainte de furnizarea catre reteaua de destinatie a clientului final (client individual sau entitati comerciale). Piata de retail este piata pentru vanzarea si cumpararea de energie electrica intre consumatorii publici de energie electrica (clienti) si comerciantii cu amanuntul de energie electrica (furnizori).

Initiative similare in deseuri si de sanatate la nivel municipal

Achizitii publice – Transformarea deseurilor municipale in materii prime, cu ajutorul achizitiilor publice inteligente

Achizitiile publice inovatoare pot reduce presiunea asupra bugetelor de sanatate

Economii de pana la 20%, datorita reformei europene in domeniul achizitiilor publice 2016

Initiativa pentru a face achizitiile publice de energie electrica mai eficiente trebuie privita in contextul reformei din 2016, din luna aprilie a achizitiilor publice europene. Noi norme au schimbat modul in care tarile UE si autoritatile publice cheltuiesc o mare parte a 1,9 miliarde EUR platiti pentru achizitiile publice in fiecare an, in Europa. Cu mai multa concurenta intre ofertanti, achizitiile transfrontaliere, precum si achizitiile publice electronice, cumparatorii publici pot realiza economii considerabile. Autoritatile care au facut achizitii mai inteligente, raporteaza economii de pana la 20%.

Achizitii publice – Noile norme UE privind achizitiile publice: Mai putina birocratie, eficienta mai mare

Achizitiile publice inovatoare pot reduce presiunea asupra bugetelor de sanatate

 Sursa: Comisia Europeana

Tagged with:
 

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Continut protejat !