Rate this post

Noul sistem de achizitii publice nu va mai fi aplicat de la 1 ianuarie 2016, cum era prevazut initial, ci din 15 februarie, regulile fiind inasprite inainte sa intre in vigoare, la solicitarea Curtii de Conturi, prin restrangerea posibilitatilor firmelor cu datorii bugetare de a participa la o licitatie, potrivit Profit.ro.

 

Cum tot Profit.ro a anuntat, conducerea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice a cerut presedintelui Senatului, intr-un document transmis si in numele Ministerului Finantelor, ca parlamentarii sa nu intarzie dezbaterea pachetului de legi privind achizitiile, astfel incat noile reguli sa poata fi aplicate cel tarziu din luna februarie a anului viitor, atentionand ca eventuale intarzieri pot suspenda automat platile pe toate programele cu finantare europeana.

Legile vor fi insa aplicate intr-o forma diferita aprobata de cea a Guvernului, mai exact cu limitarea modalitatilor in care firmele cu datorii bugetare vor putea participa la licitatii.

Astfel, forma aprobata de Guvern stabileste ca autoritatea contractanta exclude din procedura de atribuire orice operator economic despre care are cunostinta ca si-a incalcat obligatiile privind plata impozitelor, taxelor sau a contributiilor la bugetul general consolidat, iar acest lucru a fost stabilit printr-o hotarare judecatoreasca sau decizie administrativa avand caracter definitiv si obligatoriu.

O firma putea totusi participa la o licitatie atunci cand cuantumul impozitelor, taxelor si contributiilor la bugetul general consolidat, datorate si neachitate, era mai mic de 4.000 de lei, dar si daca acest cuantum era mai mare de 4.000 lei, dar sub 5% din totalul impozitelor, taxelor si contributiilor datorate la cea mai recenta data scadenta a acestora.

Modificarile operate in aceste zile au eliminat insa ultima varianta, astfel ca firmelor le va fi permis sa participe la o licitatie doar daca totalul datoriilor bugetare este mai mic de 4.000 de lei.

Sursa: Noul sistem de achiziții publice, amanat. Curtea de Conturi intervine cu restricții pentru firmele cu datorii bugetare.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Continut protejat !