Rate this post

Ministerul Finantelor Publice a publicat proiectele pentru noile legi in domeniul achizitiilor publice. Este vorba despre:

 

  • Strategia Nationala pentru Achizitii Publice, Anexele acesteia si documentul de consultare;
  • Proiect de Lege privind achizitiile publice si documentul de consultare;
  • Proiect de Lege privind remediile si caile de atac in materie de bunuri de atribuire a contractelor de achizitie publica si a contractelor de concesiune si pentru organizarea si functionarea CNSC si documentul de consultare.

Aceste documente sunt in consultare publica pana pe 31 august, initial perioada de consultare fusese stabilita la 10 zile.

Descarca Strategia Nationala pentru Achizitii Publice si documentele conexe.
Descarca Proiect Lege Achizitii Publice si documentele conexe.
Descarca Proiect Lege Remedii si Cai de Atac si documentele conexe.

Ministerul Finantelor Publice a mai publicat pe website primele doua proiecte pentru modificarea legislatiei achizitiilor publice: Lege privind achizitiile publice (clasice) si LEGE privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica si a contractelor de concesiune si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, ambele publicate in data de 22.07.2015

Acestea sunt primele din pachetul de patru acte normative care trebuie adoptate in acest an, in vederea transpunerii noilor directive europene in domeniu.

Noile directive europene sunt:

1) Directiva privind achizitiile publice – denumita “clasica”

2) Directiva privind sectorul utilitatilor publice

3) Directiva privind contractele de concesiune.

Aceste legi, in vigoare incepand de anul trecut, pot fi consultate aici.

Textul proiectelor de lege poate fi gasite si pe site-ul ANRMAP: (http://www.anrmap.ro/ro/web/public/transparenta-decizionala).

Reactiile publice nu au intarziat sa apara, legat de documentele pe care vi le-am pus la dispozitie si le puteti descarca mai sus. Astfel cateva dintre ele:

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania a criticat luni noua legislatie propusa pentru achizitiile publice, apreciind ca prevederile acesteia sunt neclare, si a cerut prelungirea perioadei de consultare pana la 30 septembrie, timp in care Ministerul de Finante ar urma sa publice si nota de fundamentare a proiectului.

Actualul proiect de lege ar creste gradul de confuzie intre diferitele tipuri de achizitii publice si nu asigura simplificarea activitatii prin promovarea, asa cum s-a anuntat, a patru acte normative distincte, extrem de utile in actuala etapa de restructurare economica

AmCham Romania a cerut, intr-un comunicat de presa,  prelungirea cu 30 de zile a perioadei pentru consultari pe tema legislatiei achizitiilor publice, fata de cele zece zile anuntate de Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala pentru Achizitii Publice.

Trei organizatii, membre ale Initiativei pentru o Justitie Curata (Freedom House Romania (FHR), Expert Forum (EFOR), Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), solicita deasemenea prelungirea termenului de consultare publica cu 60 de zile. 

Observatiile, comentariile si sugestiile preliminare de modificare/completare a proiectului de Lege privind achizitiile publice clasice formulate de Asociatia Expertilor in Achizitii AEXA in numele membrilor sai, pot fi consultate pe site-ul acestora aici.

Redam pe scurt rezumatul observatiilor, dar va recomandam parcurgerea documentului pus la dispozitie de AEXA, cu toate observatiile punctuale, pe textul proiectului de lege:

– Structura proiectului de Lege este, cel puțin în forma actuală, relativ”neprietenoasă” in raport cu un cititor neavizat.
– O serie de articole ale Directivei 24/2014/UE nu sunt transpuse deloc sau sunt transpuse trunchiat.
– Nu sunt valorificate pe deplin anumite explicatii prevăzute in Considerentele Directivei 24/2014/UE.
– Exista in proiectul de Lege o serie de necorelari sau de utilizari neunitare/confuze a termenilor.
– Este discutabila decizia de a nu se prelua pragurile valorice prevazute in Directiva pentru autoritatilor publice.
– Este criticabila si decizia de a nu se permite utilizarea anuntului de intentie ca modalitate de initiere a unor proceduri de atribuire de catre autoritatile contractante de la nivel local.
– Posibilitatea de a se emite norme metodologice pare relativ limitata in ceea ce priveste anumite reglementari ale proiectului de Lege sau anumite aspecte operationale.

Asigurati-va ca Nu pierdeti anunturi de achizitii publice, inclusiv cele cu finantare europeana, Apelati la Serviciul de Monitorizare: www.licitatie-publica.ro (peste 2000 de Surse de licitatii publice), Zilnic, pe Email-ul dvs.

Tagged with:
 

3 Responses to “Legea privind achizitiile publice, in dezbatere publica”

  1. […] V-ar putea interesa si un articol precedent: Legea privind achizitiile publice, in dezbatere publica […]

  2. […] putea interesa si : Legea privind achizitiile publice, in dezbatere publica sau Achizitii publice: Noi proiecte in dezbatere publica – achizitiile sectoriale, respectiv […]

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Continut protejat !