Rate this post

Potrivit www.zf.ro, Investitiile prevazute sa creasca cu 24% fată de 2014, Ministerul Finantelor promite ca va face anul MFPviitor investitii de 44,7 mld. lei, mai mari cu aproape 24% fata de sumele programate in acest an.

Optimismul se fundamenteaza pe o crestere semnificativa a sumelor aferente proiectelor cu fonduri europene, in timp ce sumele cheltuite pentru investitii finantate integral de la buget vor inregistra o crestere modesta.

Cheltuielile totale de investitii cuprind cheltuielile aferente programelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare (FEN postaderare), cheltuieli de capital si cheltuieli aferente programelor cu finanţare rambursabilă.

In cazul cheltuielilor pentru programele cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare, Ministerul Finantelor estimeaza o crestere de 22%, la circa 24 mld. lei. Alocarile urca de la 3% din PIB in 2014 la 3,4% din PIB in 2015. In schimb, la cheltuieli de capital cifrele se modifica de la 2,7% din PIB in 2014 la 2,6% din PIB în 2015. Astfel, sumele alocate de la buget pentru cheltuieli de capital vor totaliza anul viitor 18,5 mld. lei, in crestere cu circa 4% fata de 2014.

In anul 2015 cheltuielile  destinate investitiilor vor depasi cu 8,7 mld. lei sumele prognozate pentru anul 2014, reprezentand aproximativ 6,3% din PIB şi o pondere in total cheltuieli bugetare de 18,7%, mai mult cu 3,2 puncte procentuale  decat in 2014, conform infomatiilor publicate in raportul care insoteste bugetul anului 2015.

Ministerul Finantelor vorbeste de o reforma a investitiilor publice prin cresterea substantiala a fondurilor alocate cofinantarii proiectelor europene si prioritizarea investitiilor publice semnificative.

Articolul integral pe www.zf.ro: Este realizabil? Investiţiile sunt prevăzute să crească cu 24% faţă de 2014

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Continut protejat !