Rate this post

Potrivit unei declaratii facute pentru Agerpres, presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), Bogdan Puscas, noul sistem de achizitii publice (SICAP) trebuie finalizat pana la 30 noiembrie.

 

“Pentru noul sistem exista un termen de finalizare a proiectului, care este 30 noiembrie 2016. Saptamanal suntem in discutii cu cei care implementeaza acest proiect si le trimitem observatii cu ce ar trebui sa implementeze”, a explicat Puscas.

“Acest sistem are cativa ani buni de functionare si nu mai raspunde in totalitate nevoilor anului 2016, ca sa nu mai spunem ca sunt foarte multe prevederi din noul pachet legislativ care nu se regasesc in functionalitati ale sistemului. Sunt foarte multe intrebari fundamentate de practica. Problema noastra este cum reusim sa aducem textul de lege in aplicatie ca el sa raspunda”, a precizat Puscas.

Dupa implementarea noilor legi in domeniul achizitiilor publice, a reiesit ca persoanele care opereaza in acest sistem trebuie sa aiba o pregatire mai temeinica decat cea care era necesara pentru vechiul sistem.

Potrivit declaratiilor facute in urma cu cateva saptamani de ministrul Comunicatiilor, Delia Popescu, livrarea noului sistem de licitatii publice SICAP, dezvoltat din fonduri europene de catre Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR), are intarzieri din cauza furnizorului solutiei. Detalii aici

La sfarsitul lunii iunie, Bogdan Puscas presedintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), comunica faptul ca “noul sistem de achiziții publice, SICAP (Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare a achizițiilor publice), care va inlocui SEAP-ul, va fi supus testarii de catre Agenția pentru Agenda Digitala in perioada 27 – 31 iulie… In prezent SEAP este functional, cu cateva adaptari facute astfel incat acesta sa aiba funcționalitațile necesare si sa  ajute in lansarea procedurilor, insa Agenția pentru Agenda Digitala incepand cu data de 31 iulie — 1 august, va pune la dispozitie, intr-o faza de testare naționala si testare la liber pentru toți utilizatorii, noul sistem de achiziții publice, SICAP”. 

Termenele initiale de operationalizare SICAP, erau urmatoarele:

  • instruirea personalului implicat  – martie 2016;
  • punerea in functiune a platformei – aprilie 2016;
  • publicarea tuturor contractelor de atribuire pe SICAP – aprilie 2016;
  • publicarea pe SICAP a  modificarilor la contracte, modificari  care determina o crestere a pretului  cu peste  5% – aprilie 2016;
  • publicarea pe SICAP , dupa finalizarea contractului, a tuturor modificarilor –  aprilie 2016.

Potrivit contractului cu UTI Grup, castigatorul contractului pentru realizarea SICAP, acesta trebuia sa asigure furnizarea de servere si echipamente IT, licente software, baze de date si servicii de instalare si configurare. Deasemenea era obligat sa furnizeze cursuri de formare a specialistilor IT care asigura mentenanta sistemului e-licitatie.ro (Sistemul Electronic de Achizitii Publice – SEAP).

Toate informatiile despre noua platforma si functionalitatile acestea, le puteti gasi pe scurt, intr-un articol mai vechi: SICAP, noua platforma de achizitii publice, pe scurt

Tagged with:
 

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Continut protejat !