Comisia Europeana a publicat un set de recomandari pentru imbunatatirea accesului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) la achizitii in domeniul aparare transfrontaliera si lanturile de aprovizionare ale marilor companii din domeniul apararii.

Recomandarile au fost elaborate de Comisia Europeana  "grup consultativ de experti privind accesul transfrontalier pentru IMM-uri la contractele de aparare si securitate" ad-hoc. Raportul este publicat in contextul adoptarii Planului european de actiune pentru aparare si a Raportului de evaluare a Directivei privind achizitiile din domeniul apararii.

Cele aproximativ 9 000 de IMM-uri din cadrul lanturilor de aprovizionare ale industriei europene de aparare sunt adesea furnizori specializati in produse sau servicii de pe pietele de nisa, in timp ce contractanti principali (de obicei companii mari), se afla in partea de sus a lanturilor de aprovizionare in cazul in care acestea actioneaza in calitate de integratori de sistem de produse complexe de aparare .

IMM-urile considera ca este deosebit de dificil  accesul la contracte de aparare transfrontaliere din cauza lipsei de informatii, sarcini administrative, barierele lingvistice, diferentele culturale, juridice si administrative intre tarile UE, precum si costurile legate de distanta. De asemenea, acestea trebuie sa se confrunte cu informatii si date  clasificate la nivel national, securitatea aprovizionarii, cerinte de standardizare nationale si certificare, precum si reglementarile nationale de control al exporturilor.

Principalele constatari si recomandari

Selectia de recomandari de mai jos (setul complet de recomandari pooate fi gasit in raportul complet) au fost dezvoltate, astfel incât antreprenorii principali sa fie intotdeauna capabili sa lucreze cu cei mai competitivi: sub-furnizori si IMM-uri, indiferent de locatia acestora. Aceste recomandari au fost proiectate tinând cont de necesitatea de a evita orice impact negativ asupra competitivitatii contractantilor principali.

1. Achizitiile guvernamentale

Tarile UE ar trebui sa depuna eforturi pentru a facilita participarea transfrontaliera si a IMM-urilor la procedurile de achizitii publice. Ele pot face acest lucru prin:

  • furnizarea de informatii in timp util, cu privire la planurile prioritatile pe termen lung

  • folosirea publicitatii in etapa de pre-achizitii publice, promovarea oportunitatilor de achizitii intr-un sens cat mai larg posibil, precum si imbunatatirea calitatii informatiilor in anunturile de licitatie

  • in masura in care este posibil, elaborarea procedurilor de achizitii publice pentru a facilita participarea transfrontaliera a IMM-urilor

  • imbunatatirea abilitatilor si pregatirii in domeniul achizitiilor pentru furnizori / prestatori.

 

2. Prim-contractori (lanturi de aprovizionare)

Contractanti principali sunt invitati sa mentina o abordare deschisa, corecta si impartiala in gestionarea lanturilor lor de aprovizionare pentru a oferi oportunitati  sub-furnizorilor si a IMM-urilor din toate tarile UE. Ei pot face acest lucru prin:

  • informarea furnizorilor potential interesati de viitoare cerinte prin intermediul planurilor strategice pe termen lung, de pre-achizitii publice si de publicitatea realizata pentru subcontractare, precum si permiterea si promovarea propunerilor nesolicitate.

  • sa promoveze utilizarea sistemelor de acreditare si sa acorde sprijin pentru tranzitiile apararii civile si orientarea sub-furnizorilor.

  • prezentarea furnizorilor transfrontalieri existenti in lanturile lor de aprovizionare.

     

3. Alte actiuni la nivelul UE pentru a promova accesul la contractele transfrontaliere

  • revizuirea documentelor de orientare ale Comisiei privind subcontractarea si securitatea aprovizionarii si, eventual, a unor orientari privind achizitiile publice de cooperare pentru a spori posibilitatile de livrare transfrontaliera la lanturile de aprovizionare ale contractantilor principali.

  • imbunatatirea functionarii sistemului Tenders Electronic Daily (TED).

     

4. IMM-urile si consolidarea capacitatilor sub-furnizorilor

  • promovarea ofertei transfrontaliere de catre IMM-uri si sprijinirea acestora in unirea fortele pentru a creste puterea de piata

  • acordarea de sprijin pentru IMM-uri din aparare care doresc sa se livreze la nivel international

  • imbunatatirea bazelor de date la nivelul UE pentru intreprinderile din domeniul apararii (inclusiv IMM-uri) si a capacitatilor acestora, pe baza celor existente

  • folisirea achizitiilor prin cooperare pe scara mai larga.

     

5. Cercetare si Tehnologie (C & T) si inovare

Investind mai pe larg in C & T se pot crea oportunitati de afaceri suplimentare si se poate permite lanturilor de aprovizionare sa se extinda mai usor si sa fie mai flexibile. 

6. Facilitarea transferului intracomunitar de produse din domeniul apararii

Livrarile de la sub-furnizori transfrontalieri pot fi impiedicate din cauza practicilor de transfer de aparare intracomunitare care descurajeaza antreprenorii principali de la cautarea de sub-furnizori, peste granita UE. Sustinerea punerii efective in aplicare a directivei, inclusiv prin promovarea unor licente generale mai uniforme de transfer poate duce la reducerea sarcinii industriei de a furniza dincolo de frontiere.

Cum vor aceste recomandari sa fie urmate?

Comisia, in cooperare cu AEA, ar trebui sa initieze discutii mai ample privind recomandarile raportului, cu toate tarile UE si cu partile interesate din industrie, care contribuie la o baza tehnologica si industriala de aparare mai integrata, durabila, inovatoare si competitiva  ( EDTIB).

Sursa: Comisia Europeana

Daca sunteti linteresati de licitatii din domeniul apararii, puneti vedea exemple cu ultimele licitatii publicate de Ministerul Apararii MAPN

Asigurati-va accesul la contracte atribuite prin licitatie publica, inclusiv cele  in domeniul apararii, Apelati la Serviciul de Monitorizare: licitatie-publica.ro, cu un Cont Gratuit si Fara Obligatii  (aprox. 3500 de Surse de licitatii publice), Zilnic, pe Email-ul dvs.

Acces Licitatii

pentru IMM-uri, indiferent de marime

Aprox. 3500 de surse de publicare contracte licitatii publice

Logo licitatie-publica.ro, include culorile rosu, albastru si alb.