Rate this post

Noul sistem de achiziții publice, SICAP (Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare a achizițiilor publice), care va inlocui SEAP-ul, va fi supus testarii de catre Agenția pentru Agenda Digitala in perioada 27 – 31 iulie, potrivit presedintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), Bogdan Puscas.

In prezent SEAP este functional, cu cateva adaptari facute astfel incat acesta sa aiba funcționalitațile necesare si sa  ajute in lansarea procedurilor, insa Agenția pentru Agenda Digitala incepand cu data de 31 iulie — 1 august, va pune la dispozitie, intr-o faza de testare naționala si testare la liber pentru toți utilizatorii, noul sistem de achiziții publice, SICAP. 

“Deja o parte din proceduri sunt in interiorul ANAP spre testare, mai exact modul de validare a documentațiilor de atribuire si, undeva intre 27 si 31 iulie, Agenția pentru Agenda Digitala va oferi publicului larg spre testare aceasta aplicație. Cat va dura testarea si care vor fi etapele ulterioare, la ora actuala nu putem spune foarte clar, dar prin contract ei ar trebui sa reuseasca aceasta operaționalizare foarte rapid”, a explicat Puscas in cadrul unei conferințe dedicata prezentarii noii legislații in domeniul achizițiilor publice.

“In normele de aplicare, cel puțin pentru pentru achizițiile clasice si cele sectoriale, sunt proceduri obligatorii a fi derulate in mediul online. Iata deci ca, desi noi aveam un termen maximal 2018 in care sa transpunem sistemul achizițiilor publice intr-unul eminamente online, am ales, cel puțin pentru procedurile cu impact semnificativ asupra bugetului, sa facem pasul mult mai repede”, a mai spus Puscas.

Initial, termenele operationalizare SICAP, conform Strategiei:

  • instruirea personalului implicat  – martie 2016;
  • punerea in functiune a platformei – aprilie 2016;
  • publicarea tuturor contractelor de atribuire pe SICAP – aprilie 2016;
  • publicarea pe SICAP a  modificarilor la contracte, modificari  care determina o crestere a pretului  cu peste  5% – aprilie 2016;
  • publicarea pe SICAP , dupa finalizarea contractului, a tuturor modificarilor –  aprilie 2016.

Noua legislație, care transpune directivele europene in domeniul achizițiilor publice, a fost adoptata cu intarziere, totusi potrivit ANAP, alte 20 de state europene nu au finalizat inca procedurile de transpunere.

Toate informatiile despre noua platforma si functionalitatile acestea, le puteti gasi pe scurt, intr-un articol mai vechi: SICAP, noua platforma de achizitii publice, pe scurt

Tagged with:
 

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Continut protejat !